Κατοικίδια σε διαμέρισμα πολυκατοικίας

Κατοικίδια σε διαμέρισμα πολυκατοικίας

Τι ισχύει για τη διατήρηση κατοικιδίων ζώων μέσα σε πολυκατοικίες και διαμερίσματα?

Κατοικίδια σε διαμέρισμα πολυκατοικίας


Τα κατοικίδια ζώα, δηλαδή οι οικόσιτες γάτες και σκύλοι, είναι ένα συνηθισμένο ζήτημα που αποτελεί εντάσεις ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας. Και φυσικά, οι ένοικοι καταφεύγουν συνήθως στον διαχειριστή της πολυκατοικίας για να δώσει την λύση. Τι ισχύει για τη διατήρηση κατοικιδίων ζώων μέσα σε πολυκατοικίες και διαμερίσματα?


Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η παρουσία κατοικιδίων σε διαμέρισμα πολυκατοικίας επιτρέπεται, υπό συγκεκριμένους μόνο όρους.


  • Σχετικά με τον χώρο διαμονής του κατοικιδίου, ορίζεται ότι το ζώο θα πρέπει να κατοικεί αποκλειστικά μέσα στο διαμέρισμα του ιδιοκτήτη / υπευθύνου του. Συνεπώς, δεν επιτρέπεται η μόνιμη εγκατάσταση στην ταράτσα της πολυκατοικίας, στην αυλή ή σε λοιπούς κοινόχρηστους χώρους ή σε άλλα διαμερίσματα.
  • Τα κατοικίδια υποχρεούνται να έχουν βιβλιάριο υγείας και να φέρουν τσιπ. Αυτό γίνεται για λόγους υγείας, τόσο του ίδιου του ζώου, αλλά και των ανθρώπων που διαβιούν κοντά του. Το τσιπ αποτελεί ένα είδος ταυτότητας για το ζώο.
  • Στο διαμέρισμα πρέπει να τηρείται η καθαριότητα και υγιεινή του χώρου, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας.
  • Το κατοικίδιο απαγορεύεται να ζει μόνιμα στις βεράντες ή τους ημυπαίθριους χώρους του διαμερίσματος του ιδιοκτήτη του.
  • Δεν επιτρέπεται η παραμονή των ζώων στους κοινόχρηστους χώρους του κτηρίου. Όμως, με τη συγκατάθεση του συνόλου των ενοίκων, μπορεί να χρησιμοποιεί την αυλή, τον ακάλυπτο ή την πιλοτή της πολυκατοικίας.

Σε περίπτωση καταπάτησης των κανόνων υγιεινής και ευζωίας για το κατοικίδιο, ή την παράλειψη των αστυνομικών διατάξεων, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ. Αντίστοιχα, τιμωρείται και η διατήρηση περισσότερων από 2 κατοικίδια ζώα εντός διαμερίσματος, σε περιπτώσεις όπου ο νόμος απαγορεύει την υπάρξη ζώων συντροφιάς.